| | |

Stina Krooks stiftelse delar ut totalt 154 000 euro till aktörer inom bild- och scenkonst – hederspriset går i år till scenkonstnär Pekka Sonck

Stina Krooks stiftelse har beviljat sammanlagt 154 000 euro för att stöda och främja bild- och scenkonst inklusive musik med särskilt beaktande av den svenskspråkiga befolkningen i Finland. I år beviljar stiftelsen ett hederspris på 10 000 euro till skådespelaren, regissören och dramaturgen Pekka Sonck. Utöver hederspriset har stiftelsen beviljat stipendier till 22 framstående bild- och scenkonstnärer. Prisutdelningen sker torsdagen den 11 maj klockan 16 på Luckan i Helsingfors.

 

Stina Krooks stiftelse stöder och främjar bild- och scenkonst inklusive musik genom att årligen dela ut stipendier och pris med särskilt beaktande av den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Våren 2023 har Stina Krooks stiftelse beviljat sammanlagt 23 stipendier och pris för totalt 154 000 euro.

 

– Med hjälp av stipendierna vill stiftelsen stöda både unga lovande konstnärer i början av sin karriär och redan etablerade framstående konstnärer i deras långsiktiga arbete. Stipendier ges i första hand till individer men mottagarna kan också vara grupper eller institutioner. Stiftelsens styrelse väljer stipendiaterna på förslag av sakkunniga och det går inte att ansöka om bidrag, säger Stina Krooks stiftelses ordförande Susanne Homén-Lindberg.

 

– I en orolig värld, blir de konstupplevelser som våra konstnärer kan erbjuda oss både i teatersalonger, på gallerier och i andra arenor viktigare än någonsin och det känns därför särskilt angeläget att kunna lyfta upp och ge konkret erkänsla för det värdefulla arbete de gör i samhället.

 

Hederspriset till teaterpersonligheten Pekka Sonck

 

Vid prisutdelningen våren 2023 är ett av de 23 stipendierna ett hederspris som stiftelsen delat ut till den mångsidiga teaterpersonligheten Pekka Sonck.

 

– Pekka Sonck är skådespelare, regissör, dramaturg och översättare. Han har varit tf. teaterchef och regissör för Vaasan Kaupunginteatteri, dramaturg på Wasa Teater, programansvarig lärare på Svenska Yrkeshögskolan i Vasa, grundare och verksamhetsledare för den fria professionella teatergruppen Teater Kuling på Åland och dramaturg på Åbo Svenska Teater, motiverar Homén-Lindberg valet.

 

– Pekka har regisserat tiotals uppsättningar med både professionella och amatörskådespelare. Dessutom har han skrivit pjäser. I alla sina yrkesroller har han uppvisat professionalism, språklig talang och kärlek till teater som konstform.

 

Bildkonstnärerna Camilla Edström Ödemark och Edith Hammar stipendiater för PortRe-portfolioresidensprogrammet

 

PortRe-portfolioresidensprogrammet erbjuder två bildkonstnärer per år en möjlighet att tillbringa en vecka i Köpenhamn för att utveckla sin portfolio tillsamman’s med danska konstsakkunniga. Det centrala i programmet är att skapa utrymme för dialog mellan konstnärerna och etablerade aktörer. Programmet förverkligas i samarbete med Finlands Kulturinstitut i Danmark.

 

Stipendiater för PortRe-portfolioresidensprogrammet 2023 är bildkonstnärerna Camilla Edström Ödemark och Edith Hammar.

 

Övriga stipendiater inkluderar bland andra Tove Djupsjöbacka, Susanne Gottberg, Anna Hultin, Terese Karlsson och Saga Sarkola.

 

En fullständig lista på de beviljade hedersprisen och stipendierna inklusive stipendiemotiveringar hittas här.

 

Pristagare på prisutdelningstillfället. Foto: Johannes Romppanen