| | |

Stina Krookin säätiö jakaa yhteensä 154 000 euroa kuva- ja näyttämötaiteen tekijöille Suomessa – kunniapalkinto tänä vuonna näyttämötaiteilija Pekka Sonckille

Stina Krookin säätiö on myöntänyt yhteensä 154 000 euroa kuva- ja näyttämötaiteen tukemiseen kiinnittäen erityistä huomiota Suomen ruotsinkieliseen väestöön. Tänä vuonna säätiö jakaa myös yhden 10 000 euron arvoisen kunniapalkinnon näyttelijä, ohjaaja ja dramaturgi Pekka Sonckille. Kunniapalkinnon ohella säätiö on jakanut stipendejä 22 merkittävälle kuva- ja näyttämötaiteen edustajalle. Palkintojenjako pidetään torstaina 11. toukokuuta kello 16 Luckanissa Helsingissä.

 

Stina Krookin säätiö tukee ja edistää kuva- ja näyttämötaidetta mukaan lukien musiikkia jakamalla vuosittain palkintoja ja stipendejä kiinnittäen erityistä huomiota Suomen ruotsinkieliseen väestöön. Keväällä 2023 Stina Krookin säätiö on myöntänyt 23 stipendiä yhteismäärältään 154 000 euroa.

 

– Säätiö haluaa stipendien avulla tukea sekä lupaavia, uransa alussa olevia taiteilijoita että palkita jo asemansa vakiinnuttaneita merkittäviä taiteilijoita pitkäjänteisestä työstä taiteen parissa. Stipendit myönnetään ensisijaisesti yksityishenkilöille, mutta saajina voivat olla myös ryhmät ja instituutiot. Stipendejä ei voi hakea, vaan säätiö myöntää palkinnot asiantuntijoiden lausuntojen perusteella, sanoo Stina Krookin säätiön puheenjohtaja Susanne Homén-Lindberg.

 

– Huolestuttavassa maailmassa taide-elämykset, jotka taiteilijamme voivat tarjota meille teatterisaleissa, gallerioissa ja muilla areenoilla, ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Tämän vuoksi tuntuu erityisen tärkeältä nostaa esille ja antaa konkreetista tunnustusta arvokkaalle työlle, jota taiteilijat tekevät yhteiskunnassa.

 

Kunniapalkinto teatteripersoonalle Pekka Sonckille

 

Kevään 2023 palkintojenjakotilaisuudessa yksi 23:sta stipendistä on kunniapalkinto, jonka säätiö jakaa monipuoliselle teatteripersoonalle Pekka Sonckille.

­

– Pekka Sonck on näyttelijä, ohjaaja, dramaturgi ja kääntäjä. Hän on toiminut Vaasan kaupunginteatterin vt. johtajana ja ohjaajana, Wasa Teaterin dramaturgina, Vaasan Svenska Yrkeshögskolanin ohjelmavastaavana, Ahvenanmaalla toimivan itsenäisen ammattiteatteriryhmä Teater Kulingin perustajana ja johtajana sekä Åbo Svenska Teaterin dramaturgina, Homén-Lindberg perustelee valintaa.

 

– Pekka on ohjannut kymmeniä esityksiä sekä ammatti- että harrastajanäyttelijöiden kanssa ja kirjoittanut myös näytelmiä. Hän on kaikissa tehtävissään osoittanut vankkaa ammattitaitoa, kielellistä lahjakkuutta ja rakkautta teatteriin taidemuotona.

 

PortRe-residenssiohjelman stipendiaatteina kuvataiteilijat Camilla Edström Ödemark ja Edith Hammar

 

PortRE-portfolioresidenssiohjelma tarjoaa vuosittain kahdelle taiteilijalle mahdollisuuden viettää viikko Kööpenhaminassa ja kehittää portfoliotaan yhdessä tanskalaisten taideasiantuntijoiden kanssa. Keskeistä ohjelmassa on antaa tilaa taiteilijoiden ja vakiintuneiden toimijoiden väliselle vuoropuhelulle. Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin kanssa.

 

PortRe-residenssiohjelman stipendiaatit ovat kuvataiteilijat Camilla Edström Ödemark ja Edith Hammar.

 

Muita stipendiaatteja ovat muun muassa Tove Djupsjöbacka, Susanne Gottberg, Anna Hultin, Terese Karlsson ja Saga Sarkola.

 

Tarkemmat tiedot jaetuista palkinnoista ja stipendeistä perusteluineen löytyy täältä.

 

Palkinnon saajat palkintoseremoniassa. Kuva: Johannes Romppanen