| | |

Stina Krooks stiftelses stipendium hjälpte Josefin Silén att öppna dörrar i New York

Bild: Josefin Siléns hemarkiv.

Då Josefin Silén var yngre drömde hon om att bli världsstjärna i hästhoppning, men som 12-åring som Pippi Långstrump på Finns sommarteater visste hon att hon vill bli musikalartist. Hösten 2023, 17 år senare, flyttar Josefin till New York. Hon har blivit antagen som första finländare någonsin till prestigefulla Berklee University för att avlägga magisterexamen inom utbildningsprogrammet ”Writing and Design for Musical Theatre”.

 

Esbouppväxta Josefin Silén sjöng före hon kunde prata, om man frågar hennes mamma. Som alla barn hade också Josefin drömmar om vad hon ville bli som stor.

 

”Jag drömde om att bli Hollywood-stjärna, popstjärna och världsmästare i hästhoppning. Men sedan blev jag vald till rollen som Pippi Långstrump på Finns sommarteater och då visste jag att jag ville stå på scenen”, berättar Josefin Silén.

 

År 2022 uppträdde Josefin som Mary i Svenska Teaterns musikalproduktion av Mary Poppins. Bild: Cata Portin.

 

Många roller och produktioner redan i tonåren

 

Efter att ha spelat Pippi Långstrump som 12-åring tävlade Josefin i Melodi Grand Prix när hon var 14 år. Hon arbetade som demo- och bakgrundssångare för Helsinki Records när hon var 15, och som back-up sångare i semifinalen och finalen för Eurovisionen när hon var 16. Som tonåring intresserade hon sig också för popmusik och skrev egna låtar. Under första gymnasieåret spelade Josefin Mimi i Tadams uppsättning av musikalen Rent och insåg att hon egentligen ville bli musikalartist. Efter andra gymnasieåret tillbringade hon sommarlovet i London för att delta i sommarkursen West End Stage och sommaren efter studenten deltog hon i kursen Acting for Musical Theatre vid Guildhall School of Music and Drama. Därefter blev hon vald som yngsta medlem i ensemblen för Jesus Christ Superstar vid Åbo Svenska Teater.

 

”Studierna vid musikallinjen vid Balettakademin och vid Högskolan för scen och musik i Göteborg inledde jag 2014 och det var inte meningen att jag skulle komma tillbaka till Finland. Men så blev jag erbjuden sådana arbeten i Finland som jag inte kunde säga nej till. Spelsäsongen 2019–20 spelade jag rollen som Esmeralda i Notre-Damen kellonsoittaja på Tampereen Teatteri. Det var spännande eftersom det var min första roll som proffs och dessutom på finska”, säger Josefin.

 

Coronapandemin gav ro att skapa eget

 

Coronapandemin slog till våren 2020 och teatrarna stängdes. För Josefin gav det tid att ägna sig åt sina egna musikprojekt och hon spelade in sitt första egna album tillsammans med musikproducenten Toivo Hellberg.

 

”Det som är viktigt för mig inom teater och musik är berättandet. Det förstår jag ännu klarare nu när jag skapar mera själv. Jag är ganska bra på att komma på melodier och vokala harmonier men texten har alltid haft en stor betydelse för mig. Redan som tonåring ville jag alltid gå in och läsa låttexten då jag hörde en ny låt som jag tyckte om. Under mina studier i Göteborg sade min gästlärare åt mig om mitt arbete med musik, låtar och text att ’du kan lysa på scenen och få fina roller, men som skribent kan du förändra världen’. Det är en kommentar som har fastnat”, säger Josefin.

 

Stina Krooks stiftelsens stipendium möjliggjorde studier i New York. Bild: Josefin Siléns hemarkiv.

 

Stipendium möjliggjorde studier i New York

 

Josefin Silén var en av dem som premierades med Stina Krooks stiftelses stipendium våren 2022. Med hjälp av pengarna kunde Josefin förverkliga sin dröm om en sex veckor lång skådespelarkurs vid The Barrow Group i New York.

 

”Under vistelsen i New York hade jag också möjlighet att knyta kontakter och undersöka undervisningsutbudet noggrannare. Jag har alltid velat ta magisterexamen och så hittade jag en ettårig utbildning vid prestigefulla Berklee College of Music. Jag sökte till utbildningsprogrammet ”Writing and Design for Musical Theatre” och kom in som den första finländaren någonsin. I höst skall jag flytta till New York!”, berättar hon.

 

För Josefin känns det som om stjärnorna står i linje med varandra för att hon skall satsa mera på att skapa text.

 

”Jag vill skriva. Jag har ingen utbildning i att skriva, utan skriver intuitivt. Genom utbildningen hoppas jag att jag får mera självförtroende. Inom branschen talas det mycket om att det behövs mera kvinnliga manusförfattare, att det behövs mera kvinnor på andra sidan bordet. I stället för att bara klaga på att det finns för få kvinnor, ska jag nu göra något åt saken själv.”

 

Var hittar vi Josefin Silén om säg fem år?

 

”Förhoppningsvis gör jag något som gör en skillnad och som har en större mening, något som skapar en förändring. Jag önskar att jag jobbar med projekt som är kreativt utmanande och inspirerande. Var i världen jag är fysiskt vet jag inte. Jag har alltid drömt om att ha en stor arbetsmarknad.”