| | |

Portfolio–residensprogrammet riktar sig till unga lovande bildkonstnärer

Stina Krooks stiftelse firar år 2019 stiftelsens grundares Stina Nicolaisens (f. Krook) 100-årsjubileum. Jubileumsåret till ära kungör stiftelsen också ett tvåårigt Portfolio-residensprogram som förverkligas i samarbete med Finlands Kulturinstitut i Danmark.

 

Det tvååriga portfolio residensprogrammet erbjuder fyra finländska konstnärer en möjlighet att utveckla sin portfolio tillsammans med danska konstsakkunniga. De utvalda konstnärerna tillbringar en vecka i Köpenhamn och får då möjlighet att presentera sina arbeten för bl.a. gallerister, konstkritiker, kuratorer och samlare. Programmet erbjuder konstnärer i början av sin karriär en unik chans att få feedback av och föra dialog med välmeriterade aktörer inom branschen. Styrelsen väljer konstnärer på basis av sakkunnig utlåtanden.

 

De första konstnärerna som valts till programmet är skulptören Maisa Majakka, som studerat vid Bildkonstakademin och konstskolan Hyria, samt bildkonstnären Sixten Sandra Österberg, som studerat vid Bildkonstakademin.