| | |

Stina Krookin säätiö julkistaa tämän vuoden PortRe-portfolioresidenssiohjelman stipendiaatit

Stina Krookin säätiö juhlisti viime vuonna perustajansa, Stina Nicolaisenin (os. Krook) syntymän 100-vuotisjuhlavuotta, ja julkisti sen kunniaksi yhteistyössä Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin kanssa kaksivuotisen PortRe -portfolioresidenssiohjelman. Ohjelma tarjoaa vuosittain kahdelle taiteilijalle mahdollisuuden viettää viikon Kööpenhaminassa ja kehittää portfoliotaan yhdessä tanskalaisten taideammattilaisten kanssa. Ohjelman tarkoituksena on luoda tila vuoropuhelulle taiteilijoiden ja alan ansioituneiden toimijoiden välille.

 

PortRe-residenssiohjelmaan valitut taiteilijat vuonna 2020 ovat Nikki Jääskeläinen ja Joel Slotte. Taiteilijavalinnat tekee säätiön hallitus asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

 

Jääskeläinen on valmistunut Kuvataideakatemiasta, Helsingistä, taidegrafiikan osastolta. Hän on kiinnostunut työskentelyssään prosesseista ja tilallisuudesta. Hänen musteella ja hiilellä tehtyjä suuria piirrustuksia leimaa meditatiivinen toisto ja arkinen läheisyys, teosten muodostuessa osaksi fyysistä ja arkkitehtonista todellisuutta

 

Slotte on valmistunut Kuvataideakatemiasta, Helsingistä ja on myös opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa. Slotten viimeisin näyttely TM-galleriassa Helsingissä esitteli maalauksia, jotka kuvasivat nykypäivän nuoria ihmisiä arkisissa, luonnollisissa miljöissä. Maalaukset olivat mielenkiintoisessa dialogissa taidehistorian traditioiden kanssa. Slotte tekee mielenkiintoisia uusia tulkintoja romantiikan ja symbolismin melankolisista figuureista.

 

PortRe-residenssiohjelmaan valitut ensimmäiset taiteilijat vuonna 2019 olivat keramiikkataiteilija Maisa Majakka ja kuvataiteilija Sixten Sandra Österberg. Molemmat arvostavat ohjelmasta saamaansa kokemusta. Österberg, joka aloittaa syksyllä viimeisen opiskeluvuotensa kuvataiteen maisteriohjelmassa Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa Tukholmassa, kertoo parasta residenssiohjelmassa olleen pääsy intensiiviselle taidematkalle. Inspiroituneena vierailustaan Kööpenhaminassa Österberg haki ja valittiin Open Callin kautta Kunsthal Charlottenborgin kevätnäyttelyyn keväällä 2020, mikä on myös johtanut muihin yhteydenottoihin galleristeilta.

 

Majakka taasen kertoo ohjelmassa parasta olleen saada suoraa palautetta taidekentän eri toimijoilta. Keskustelut auttoivat häntä tarkastelemaan omia töitään uudesta perspektiivistä sekä antoivat hänelle lisää itseluottamusta kertoa omasta työskentelystään avoimesti ja syvällisesti. Majakka osallistuu syksyllä Kuvataideakatemian maisterinäyttelyyn sekä Vantaan taidemuseon Artsin keramiikkanäyttelyyn. Syksyllä hänellä aukeaa myös yksityisnäyttely Galleria Livessä Helsingissä.

 

Stina Krookin säätiö jakaa vuosittain stipendejä kuva- ja näyttämötaiteilijoille yhteensä 160 000 euron edestä. Loput stipendit jaetaan tänä vuonna lokakuussa olevan jakotilaisuuden yhteydessä.

 

Uutinen Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin sivuilla:
Selected artists for the portfolio residency program PortRe 2020