| | |

Stina Krook 100 vuotta

Vuonna 2019 Stina Krookin säätiö viettää perustajansa Stina Krookin syntymän 100-vuotisjuhlaa. Säätiö on 40 vuoden ajan tukenut taiteilijoiden työskentelyä jakamalla yli 500 palkintoa tai stipendiä yli kahden miljoonan euron arvosta.

 

Juhlavuotenaan säätiö palkitsee yhteensä 11 kuva- ja näyttämötaiteen ansioitunutta edustajaa. Säätiö jakaa myös kolme kunniapalkintoa Suomen arvostetuimpien maalareiden joukkoon kuuluville Rafael Wardille ja Paul Osipowille sekä näyttämötaiteen puolella monipuolista uraa tehneelle Ralf Långbackalle. Säätiö myöntää palkinnot asiantuntijoiden lausuntojen perusteella. Kaikki palkitut.

 

Uusi kaksivuotinen Portfolio Residency -ohjelma

 

Juhlavuoden kunniaksi säätiö julkistaa yhteistyössä Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin kanssa kahden vuoden Portfolio Residency -ohjelman.

 

Kahden vuoden ohjelma tarjoaa neljälle suomalaiselle taiteilijalle mahdollisuuden kehittää portfoliotaan yhdessä tanskalaisten taideammattilaisten kanssa. Valitut taiteilijat viettävät viikon Kööpenhaminassa, jonka aikana he esittelevät töitään mm. galleristeille, taidekriitikoille, kuraattoreille ja keräilijöille. Portfolio on tärkeä ja välttämätön työkalu kuvataiteilijoille, mutta taiteilijalla on harvoin mahdollisuus keskustella siitä arvioivien ihmisten kanssa. Ohjelma tarjoaa uransa alkuvaiheessa oleville taiteilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden saada palautetta ja käydä vuoropuhelua alan ansioituneiden toimijoiden kanssa. Taiteilijavalinnat tekee säätiön hallitus asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

 

Ensimmäiset ohjelmaan valitut taiteilijat ovat Kuvataideakatemiassa ja Hyria-taidekoulussa opiskellut kuvanveistäjä Maisa Majakka sekä Kuvataideakatemiassa opiskellut taidemaalari Sixten Sandra Österberg.

 

Muse Conversations – maailmoja mullistava vuoropuhelu

Photo: Salvo Toscano, Courtesy Reading on Thames Festival, 2018

 

Stina Krookin säätiö ja Amos Rex kutsuvat yleisön osallistumaan ennakkoluulottomaan ja rohkeaan vuoropuheluun. Ympäri maailmaa kiertänyt ja innostusta herättänyt Muse Conversations tuo toisilleen tuntemattomat henkilöt tai satunnaiset tuttavat keskustelemaan keskenään tavalla, joka sukeltaa nopeasti small talkia syvemmälle.

 

Oxfordin yliopiston maineikkaan filosofin, historiantutkijan ja kirjailijan Theodore Zeldinin kehittämässä keskustelukonseptissa pareille annetaan keskustelun menyy, joka ohjaa dialogia ja sen rakennetta. Listalla olevat kysymykset johdattelevat osapuolet pohtimaan omaa elämäntapaansa ja tekemään uusia johtopäätöksiä omista kokemuksistaan. Samalla keskustelijoiden ymmärrys toisistaan lisääntyy. Syntyy kiehtova kohtaaminen ja mieleenpainuva elämys, joka mullistaa keskusteluun osallistuneiden maailman – ainakin hetkellisesti.

 

Jo yli 12 000 henkilöä 20 maassa eri puolilla maailmaa on osallistunut Muse Conversation -konseptin ”muusakeskusteluihin”. Taustoiltaan keskustelijat ovat edustaneet erilaisia yhteisöjä olympiakisoista ja maailman talousfoorumista kouluihin ja kodittomien yömajoihin.

 

Muse Converstions pidettiin Amos Rexissä 19.9.2019. Tapahtuman tuotti MiklagårdArts.