| | |

Stina Krookin säätiö jakaa yhteensä 152 000 euroa koronan kurittaman kuva- ja näyttämötaiteen tukemiseen Suomessa

Stina Krookin säätiö on myöntänyt yhteensä 152 000 euroa erityisesti Suomen ruotsinkielisen väestön kuva- ja näyttämötaiteen tukemiseksi ja edistämiseksi. Kuvataiteen kunniapalkinto myönnettiin Jan Kenneth Weckmanille. Kunniapalkinto on kooltaan 16 000 euroa. Kunniapalkinnon lisäksi säätiö on myöntänyt stipendit 16 merkittävälle kuva- ja näyttämötaiteen taiteilijalle mukaan lukien ryhmälle Humorgruppen KAJ.

 

Stina Krookin säätiö tukee ja edistää kuva- ja näyttämötaidetta jakamalla vuosittain palkintoja ja stipendejä huomioiden erityisesti Suomen ruotsinkielisen väestön. Syksyllä 2021 Stina Krookin säätiö on myöntänyt yhteensä 17 stipendiä ja palkintoa yhteissummaltaan 152 000 euroa.

 

– Säätiö haluaa stipendien avulla tukea sekä lupaavia uransa alussa olevia taiteilijoita että palkita jo asemansa vakiinnuttaneita merkittäviä taiteilijoita pitkäjänteisestä työstä taiteen parissa. Stipendit menevät pääosin yksilöille, mutta vastaanottajissa voi olla mukana myös ryhmiä tai instituutioita. Stipendejä ei voi hakea, vaan säätiö myöntää palkinnot asiantuntijoiden lausuntojen perusteella. Koronapandemia on kurittanut kulttuurialaa rankasti ja siksi tuntuu erityisen tärkeältä tukea juuri tätä ammattiryhmää, sanoo Stina Krookin säätiön puheenjohtaja Susanne Homén-Lindberg.

 

Viime vuonna myönnetyt korona-ajan erityistuet toivat taide-elämyksiä eristyksiin joutuneille väestöryhmille

 

Syksyllä 2020 säätiö jakoi ylimääräisiä ns. ”koronatukia”. Tavoitteena oli tarjota koronapandemian takia eristyksiin joutuneille väestöryhmille taide-elämyksiä, jotka oli heiltä kielletty tarttuvan virustaudin pelossa. Samalla tuet paransivat valittujen taitelijoiden toimintamahdollisuuksia.

 

– On ollut aivan mahtavaa seurata vierestä, kuinka korona-avustuksen saneet taiteilijat ovat vuoden 2021 aikana kehittäneet ja työstäneet erilaisia mukaansatempaisevia näytöksiä ja esityksiä, joita he ovat toteuttaneet annetussa kohderyhmässä. Tanssija Julian Owusu toteutty hiphop-työpajoja nuorille, äänitaiteilija Anni Elif Egecioglu esitti laulua ja musiikkia vanhainkodeissa ja Teater Taminekirjoitti oivallisen Bobban-esityksen, jota he ovat esittäneet ulkotiloissa säässä kuin säässä jo lähes 4 000 lapselle. Taide ja kulttuuri kuuluu kaikille ja olen iloinen, että säätiö on pystynyt tukiensa kautta jakamaan kulttuuri-iloa myös niille väestöryhmille, joita koronapandemia on kurittanut pahiten, Homén-Lindberg sanoo.

 

Tarkemmat tiedot jaetuista palkinnoista ja stipendeistä perusteluineen löytyy täältä.

Palkinnon saajat ja hallituksen jäsenet palkintoseremoniassa.